Mercedes Benz går til sak mot kunstnere

For cirka et år siden var det en stor sak i det urbane kunstnermiljøet hvor H&M og kunstneren REVOK var i en tvist angående rettigheter til et verk Revok hadde laget på gaten og som H&M hadde benyttet i en reklamekampanje uten å be om lov. Dette endte med at H&M gikk til sak mot Revok, for å ta fra han rettighetene på verket han hadde laget. Dette førte til en vanvittig storm mot H&M i sosiale media, og mange profilerte kunstnere gikk ut og boikottet kleskjeden.

Et av reklamebildene til H&M med kunstverket i bakgrunnen

Saken ble endelig ferdig i september, hvor H&M tok på seg å finansiere flere kunstinstitusjoner i Detroit som plaster på såret.

Kaws var en av de som gikk hardt ut mot H&M i 2018

Denne uken blusset det opp en sak med tilsynelatende mange fellesnevnere. Denne gangen er det kunstnerne Daniel Bombardier, James "Dabls" Lewis, Jeff Soto and Maxx Gramajo som blir saksøkt av Mercedes Benz. Dette kommer som et svar fra Mercedes, etter at de benyttet bilder som inneholdt verk av disse kunstnerne i reklamer på Instagram for sin nye Gelenderwagen.

I følge kunstnerne har de tatt kontakt med Mercedes Benz, for å diskutere en løsning, hvor da Mercedes Benz har saksøkt kunstnerne for å få en dom på at de ikke har rettigheter til disse bildene og da heller ingen krav på noen kompensasjon. I følge kunstnerne ble dette også gjort i hemmelighet, og de lokale nyhetskanalene fikk kopier av sakspapirene før kunstnerne selv.

Igjen blir dette en stor sak på sosiale medier, da en slik dom strengt talt vil sette presedens for at alle kunstverk laget på offentlige vegger vil være fritt vilt og fritatt fra alt av opphavsrett. Bildene er fjernet fra Mercedes sin Instagramprofil, men du kan se noen av de under.

Hva synes du om denne saken?

Kilder:

https://hypebeast.com/2018/3/hm-revok-copyright-infringement-case

https://news.artnet.com/art-world/revok-hm-ad-campaign-1345127

https://www.artsy.net/news/artsy-editorial-mercedes-benz-sued-four-artists-murals-appeared-instagram-posts

https://www.instagram.com/p/BvwZAkvgqFZ/


169 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
  • Hvit Facebook Ikon
  • Hvit Instagram Ikon
  • Linkedin - Hvit Circle
Send us a message

© 2019 Vault Studios AS